Vernisáž výstavy Hora Kutná v umění výtvarném

Vernisáž

Kutnohorská umělecká agentura a galerie ArcusGallery (Husova 103 - v podloubí) připravila v kavárně Čert a Káča (Husova 102/5 - v podloubí) druhou výstavu. Nese výstižný název - Hora Kutná v umění výtvarném. Je to společná prodejní výstava několika výtvarníků, kteří dlouhodobě nebo příležitostně s ArcusGallery spoluprácují.

hprakutna baresVernisáž výstavy, kterou provede Lenka Frankovicová, začíná v 17:30 hodin ve středu 31. ledna 2024. O hudební zářitek se postará básník, kytartista a zpěvák Pavel Štědrý, který také výstavu zahájí zvukem keramického zvonce ArcusGallery. Pořadatelé výstavy pozvou návštěvníky vernisáže na drobné občerstvení, kutnohorský vinař Jiří Kocián nabídne sklenku dobrého vína.

Výstava navazuje na obdobnou za září 2019, kterou tendy ArcusGallery naístalovala v místním knihkupectví Kosmas a především na dva stejnojmennné velkoformátové umělecké nástěnné kalendáře pro rok 2021 a 2022.

Základem současné výstavy jsou sbírkové fondy ArcusGallery, doplněné novými obrazy a grafickými listy, které autoři vytvařili právě pro tuto výstavu. Požádali jsme kurátora výstavy Hora Kutná v umění výtvarném Miroslava Moravce, aby připomněl některé zajímavé expomáty.

hprakutna prochazkahprakutna waa"To pro mě vůbec není jednoduchá otázka, nejraději bych jsmenoval všechny. Především mě potěšilo, že autoři a autorky ochotně a vstřícně tvořili pro tuto skupinovou výstavu. Jsou na ní obrazy výtvarníků, kteří s ArcusGallery spolupracují dlouhodobě, například Bohunky Waageové nebo Vlastimila Bareše. Když bych přece jenom měl něco vyzvednout, tak to jsou především fotografie kutnohorského patriota a fotografa Jaromíra Procházky. A díky němu máme na výstavě i unikátní černobílé fotografie kameramana, fotografa a pedagoga Ilji Bojanovského, který s Kutné Hoře narodil a od roku 2008 je jejím čestným občanem.

hprakutna fantikhprakutna holaZajímavostí je soubor leramických reliéfů Jiřiny Stupkové nebo dvě téměř abstraktní plátna Nikoly Lazarové, která tvoří pod pseudonymem Keykera. Představíme také několik kreseb Kateřiny Fantíkové, která začala s ArcusGallery spolupracovat nedávno, její první účastí je právě probíhající výstava Andělíčci, andělé... a andělky v pražské komorní galerii a vinárně U Posledního soudu.

Jak již bylo řečeno, výstava volně navazuje na vydání dvou stejnojmenných velkoformátových uměleckých kalendářů, jejich titulní strany i s originálními suchými pastely Veroniky Holé a akvarelem Františka Letáka jsou netradičním oživením výstavy.

hprakutna rudolfhprakutna letakA už jenom krátce připomenu malujícího fotografa a fotografujícího malíře v jedné osobě, Josefa Slavíčka, který se samozřejmě prezentuje malbou i fotografií....

Na výtvarná díla ostatních, které jsem nejmenoval, bych čtenáře webu Putování za uměním rád pozval na vernisáž či v dalších dnech, výstava je otevřená do neděle 18. února 2024."

 Autor: Ivan T. Trnavský
Snímky: i-passage.cz
Autor je spolupracovníkem redakce

O vernisážích dalších výstav výtvarného umění u nás i v zahraničí se dočtete na webu Putování za uměním zde nebo na facebooku ArcusGallery

hprakutna plakat